Βιβλιοπροτάσεις με ασυνήθιστες φιλίες

Posted on

Όπως στη ζωή έτσι και στα παιδικά βιβλία, μπορεί κανείς να συναντήσει ανατρεπτικά δίδυμα ζώων. Ζώα που “πρέπει” να ακολουθούν μια προκαθορισμένη από το είδος τους συμπεριφορά, φέρνουν τα πάνω κάτω όταν ταιριάζουν με ζώα άλλου είδους. Ζώα χαριτωμένα και γλυκούλια, που βρίσκουν τον τέλειο φίλο στο πρόσωπο ενός άλλου αντιπαθητικού. Ζώα που χρειάζονται βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της μεγάλης πόλης όπου ζούνε και την βρίσκουν όταν και τα ίδια προσφέρουν τη βοήθειά τους σε άλλους που την έχουν ανάγκη! Τρία αχτύπητα ζευγάρια ζώων, έρχονται να διδάξουν σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ότι πολύ απλά μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να μπαίνουμε σε καλούπια, ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και τόσο πολύ αλλά και την ανεκτίμητη αξία της αλληλοβοήθειας.

Δύο Φίλοι Μα τι Φίλοι (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Ρος και ο Ρέος, ένας σκίουρος και ένας αρουραίος περνάνε τόσο όμορφα και ευχάριστα μαζί! Μέχρι που μετά τις προτροπές άλλων ζώων, ο σκίουρος ο Ρος σταμάτησε την παρέα με τον αρουραίο, επειδή είναι αρουραίος! Έλα που όμως χρειάστηκε βοήθεια μια μέρα που ο σκύλαρος ο Ρεξ τον πήρε στο κυνήγι και τον έσωσε, ποιός άλλος αν όχι ο Ρέος;

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική ιστορία φιλίας της Emily Gravett και ένα δυνατό μάθημα πραγματικής και ειλικρινούς φιλίας που δεν περιορίζεται από την εξωτερική εμφάνιση αλλά χαρακτηρίζεται από κοινές στιγμές ευτυχίας, χαράς, ξεγνοισιάς, κοινών εμπειριών αλλά και δύσκολων στιγμών.

Πώς να είσαι Λιοντάρι (εκδόσεις Πατάκης)

Ο Λέων, δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα λιοντάρια. Έχει ευαίσθητη ψυχή, του αρέσει να ονειροπολεί και να γράφει ποίηση. Έχει και μια διαφορετική φίλη, τη Μαριάννα, που για άλλους θα ήταν ένα νόστιμο μεζεδάκι. Για τον Λέοντα όμως όχι! Περνάνε χρόνο μαζί, παίζουν και διασκεδάζουν όπως κάνουν οι πραγματικοί φίλοι! Αυτό όμως, δυσαρέστησε την αγέλη και τον διατάζουν να φάει τη Φίλη του, όπως κάνουν τα αληθινά λιοντάρι σε μια πάπια! Τι λες θα κάνει ο Λέων; Θα βρει το σθένος να είναι απλά ο εαυτός του και θα πείσει άραγε τα υπόλοιπα λιοντάρια ότι μπορούμε να είμαστε πολλά περισσότερα από όσα η φύση μας υπαγορεύει; Διάβασε για τον συγγραφέα και εικονογράφο Ed Vere αλλά και για την ιστορία πίσω από το βιβλίο εδώ.

Μικρός Έλιοτ – Μεγάλη Πόλη (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, έκαναν ένα μεγάλο άνοιγμα στο χώρο του παιδικού βιβλίου, φέρνοντας στη χώρα μας βιβλία φημισμένα στο εξωτερικό, όπως τούτο εδώ του Mike Curato. Ο μικρός Έλιοτ, ζει στην μεγάλη πόλη όπου όλα μοιάζουν γιγάντια και αυτός τόσο δα μικρός. Δυσκολεύεται στο μετρό, στο να ανοίγει πόρτες, οι οδηγοί ταξί δεν τον βλέπουν, δεν μπορεί να αγοράσει ούτε καν τα αγαπημένα του κεκάκια! Όλα μοιάζουν να καταρρέουν για το μικρό ελεφαντάκι μέχρι που συναντά στο διάβα του ένα ακόμη μικρότερο πλασματάκι που γι’ αυτό και αν ήταν ο κόσμος τεράστιος! Βοηθώντας ο ένας τον άλλον, άνθισε κάτι πολύ μεγάλο, μια πραγματική φιλία! Ένα βιβλίο που εξοικειώνει τον μικρό αναγνώστη με την έννοια και την αξία της αλληλοβοήθειας, που μέσω αυτής και μαζί με άλλους μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα πράγματα από ότι μόνοι μας.

Τρία παιδικά βιβλία με έντονη την αξία της φιλίας, σου τα προτείνω ανεπιφύλακτα για ατελείωτες ώρες ανάγνωσης με τους μικρούς σου βιβλιοφάγους!

1 Comments

  1. thesilvermommy says:

    Φαίνονται τόσο ιδιαίτερα! Ευχαριστουμε για την πρόταση …

Leave a comment

Your email address will not be published.