Βιβλία STEM για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Posted on

STEM: S for Science, T for Technology, E for Engineering, M for Mathematics.

Πιστεύεις ότι το τρίχρονο παιδί σου είναι πολύ μικρό για να το μυήσεις στις επιστήμες; Ή μήπως θα ήθελες να του δώσεις ερεθίσματα που να το βοηθήσουν να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον του για αυτές; Ίσως παίζει όμως καθημερινά με παιχνίδια (τουβλάκια) και απασχολείται με δραστηριότητες (σαπουνόφουσκες) που προάγουν την αγάπη για τις επιστήμες, απλά δεν το έχεις, ακόμα, συσχετίσει.

Τα παιδιά, όντας πνεύματα ανήσυχα, δραστήρια, πολύ περίεργα και πολύ μα πάρα πολύ παρατηρητικά και γεμάτα απορίες, από πολύ μικρά έρχονται σε επαφή με τις επιστήμες μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Τουβλάκια για να χτίζουν, πυραμίδες από κουτιά, πλαστελίνη για να κατασκευάζουν, παιχνίδια με το φως και την σκιά, παιχνίδι στο μπάνιο με κυπελάκια που επιπλέουν και άλλα αντικείμενα που βυθίζονται, παιχνίδι με σαπουνόφουσκες-ω ναι, αυτό το αγαπημένο παιχνίδι που μας χαρίζει ώρες χαράς, γέλιου, κυνηγητού και παράλληλη παρατήρηση των χρωμάτων τους, είναι λίγα από όλα όσα κάνουν τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση. Και όλα αυτά, κρύβουν μέσα τους την επιστήμη, την αρχιτεκτονική, την μηχανική και τα μαθηματικά! Και ας είναι μόλις ενάμιση, ή δύο ή τριών χρονών! Δεν είναι εκπληκτικό;

Εκτός από τις άπειρες δραστηριότητες που μπορείς να βρεις ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να εξασκήσει το μικρό σου τα ταλέντα και τις ικανότητές του, υπάρχουν και κατάλληλα βιβλία στην ελληνική αγορά που μέσα από την ανάγνωση και την εικονογράφηση προάγουν την καλλιέργεια για την αγάπη προς τις επιστήμες.

Πάμε να δούμε δύο από αυτά, που έχω ξεχωρίσει και σου συστήνω να τα προμηθευτείς και εσύ εφόσον θέλεις να έρθει το μικρούλι σου σε επαφή με βιβλία STEM.

Πρόκειται για τα βιβλία Ιγκι Πεκ, ο Αρχιτέκτονας και Έιντα Τουίστ, η Επιστήμονας, δύο bestsellers των New York Times της Άντρια Μπέιτι και σε εικονογράφηση του Ντέιβιντ Ρόμπερτς, τα οποία κυκλοφορούν σε 13 χώρες. Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ίγκι Πεκ, ο Αρχιτέκτονας

Αυτό το αγόρι από όταν ήταν δυο χρονών είχε μανία με την κατασκευή ψηλών κτιρίων. Και τι δεν έχτισε..Από πύργους -με όχι και πολύ συνηθισμένα υλικά εδώ που τα λέμε, εκκλησίες, παρεκκλήσια, μέχρι και τη Μεγάλη Σφίγγα με σβόλους από χώμα! Όταν όμως η δασκάλα του στη β’δημοτικού απαγόρευσε τα.. χτισίματα και τα ψηλά κτίρια, το μικρό αγόρι δεν έβρισκε λόγο να πηγαίνει σχολείο. Ώσπου μια μέρα, του δόθηκε μια πραγματικά καλή ευκαιρία να αποδείξει στη δασκάλα του πόσο σημαντική είναι η αρχιτεκτονική-και δεν έχει να κάνει μόνο με ψηλά κτίρια!

Αυτό το βιβλίο μου αρέσει στα αλήθεια, πολύ. Προκαλεί τα μικρά παιδιά να σκαρφιστούν ιδέες για το πως να χτίσουν κάτι, ή ακόμα θα έλεγα ότι τα παρακινεί εκείνη την στιγμή της ανάγνωσης, να κατασκευάσουν κάτι σπουδαίο, με ότι βρίσκεται γύρω τους και μέσα στο σπίτι! Ανυπομονώ να φτάσει ο Γιώργος στην ηλικία που θα το διαβάζουμε και θα σκαρώνει αρχιτεκτονικά σχέδια στο μυαλουδάκι του!

Έιντα Τουίστ, η Επιστήμονας

Το έγχρωμο αυτό κορίτσι, με τα δύο ονόματα, Έιντα από την Έιντα Λάβλεϊς, μαθηματικό και πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ιστορία και Μαρί, από την Μαρί Κιουρί, η οποία ανακάλυψε τα στοιχεία πολώνιο και ράδιο αλλά και που χάρη στα πειράματά της εφευρέθηκαν οι ακτίνες Χ, αποτελεί έμπνευση για όλους τους μικρούς αναγνώστες αλλά κυριώς για τις μικρές κυρίες που συνειδητοποιούν ότι οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιστημόνισσες και δεν είναι μόνο προνόμιο των αντρών.

Η μικρή Έιντα Μαρί, γεμάτη απορίες, κάνει συνεχώς πειράματα ώσπου προκαλεί τον εκνευρισμό των γονιών της οι οποίοι και αποφασίζουν να την στείλουν στην καρέκλα της σκέψης για να …σκεφτεί. Αυτό ακριβώς έκανε και η μικρή! Σκέφτηκε, σκέφτηκε, σκέφτηκε και μετά γέμισε τους τοίχους του διαδρόμου με τις σκέψεις της! Οι γονείς της, καταλαβαίνουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να βοηθήσουν την κόρη τους να λύσει τις απορίες της και έτσι το ρίχνουν στο διάβασμα και αυτοί!

Τα δύο αυτά βιβλία, απευθύνονται σε παιδιά άνω των 3 ετών.

Άλλες επιλογές για παιδάκια ακόμα πιο μικρά που εξηγούν με πολύ απλό τρόπο της έννοιες της θερμοδυναμικής και της αεροδυναμικής είναι τούτα εδώ

Γειά σου, Ήλιε το οποίο παρουσίασα και μπορείς να διαβάσεις γι’ αυτό, εδώ

Γειά σου, Πουλάκι

ενώ για παιδιά από ηλικίες 7 ετών και πάνω, υπάρχει ολόκληρη σειρά από τις ίδιες εκδόσεις και την βρίσκεις εδώ.

Σε φιλώ,

Η εικόνα στην επικεφαλίδα είναι από το Pinterest.

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.