Τα δικά μας αγαπημένα βιβλία καληνύχτας (1-3)

Posted on

Αναμφίβολα η αγαπημένη ώρα διαβάσματος με τα παιδιά μας, είναι το βράδυ. Τότε που οι ρυθμοί της μέρας έχουν πέσει και λίγο πριν κοιμηθούν, είναι η κατάλληλη στιγμή να τους αφηγηθούμε ή να διαβάσουμε μαζί τους βλέποντας τις εικόνες, ιστορίες που προδιαθέτουν τα μικρά μας για ύπνο. Ιστορίες τρυφερές και χαλαρωτικές, απλές αλλά γεμάτες συναίσθημα, ρίμες και χρώματα της νύχτας, μέσα στην αγκαλιά μας, ζεσταίνουν τις καρδούλες τους και τους δίνουν το έναυσμα για να καλπάσει η φαντασία τους και να μπλεχτεί με όνειρα γλυκά…

Σήμερα σου παρουσιάζω τα αγαπημένα μας βιβλία καληνύχτας. Πολλά βράδια τα παίρνουμε όλα στο κρεβάτι και τα διαβάζουμε το ένα μετά το άλλο, και μία και δυο και τρείς φορές, ενώ άλλα βράδια δείχνει προτίμηση σε κάποια από αυτά ή μόνο σε ένα. Όπως και να’χει, τον αφήνω να διαλέξει μόνος του την ιστορία εκείνη που θέλει να διαβάσουμε προτού κλείσω το φως.

1.Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ένα κλασικό πλέον παιδικό βιβλίο, με την αγάπη μεταξύ του μπαμπά και του γιου να ξεχειλίζει. Απέραντη, αιώνια, μη μετρήσιμη αγάπη. Βιβλίο με λίγη κρυμμένη γυμναστική μέσα του! Το επιλέγει και μέσα στη μέρα, ευκαιρία για τέντωμα χεριών και ποδιών όπως ο Μικρός καφέ λαγός!

2. Τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια ωδή στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπινου πλάσματος, στην ώθηση να πραγματοποιήσει κάθε όνειρό του και στην αποδοχή από τον γονέα. Απέραντη αγάπη και εδώ, χωρίς όρια και σύνορα. Ένα βιβλίο που συγκινεί τους μεγάλους αναγνώστες αλλά και μας υπενθυμίζει σε κάθε σελίδα να δώσουμε φτερά στα μικρά μας, για να πετάξουν προς τη κατεύθυνση που τα ίδια έχουν επιλέξει και να τα στηρίζουμε σε κάθε μικρό ή μεγάλο τους όνειρο. Και ότι και να γίνουν τελικά, εμείς θα τα αγαπάμε! Τα υπέροχα βαθιά λόγια του βιβλίου έρχεται να συμπληρώσει η πανέμορφη καθαρή εικονογράφηση. Δικαιολογημένα βρισκόταν 52 βδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times.

3. Μα τι υπέροχος κόσμος (Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο)

Το What a Wonderful World του Louis Armstrong όλοι το έχουμε τραγουδήσει και ίσως κάποιοι από εμάς, εκείνες τις στιγμές πλάθαμε και όμορφες εικόνες στο μυαλό μας! Ο Tim Hopgood ήρθε όμως για να δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτό το τραγούδι, ένωσε τις λέξεις με εικόνες και δημιουργήθηκε τούτο εδώ το παιδικό βιβλίο, αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, χαρούμενο. Όπως θα πρέπει να είναι τα όνειρα κάθε παιδιού όταν πέφτει για ύπνο το βράδυ! Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε τους στίχους του τραγουδιού για να το σιγοτραγουδήσετε στο μικράκι σας, μεταδίδοντάς του όλη τη θετική ενέργεια που κρύβουν αυτοί οι στίχοι.

4. Κι αν πέσεις θα σε πιάσω (Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο)

Μια ιστορία με λίγα λόγια, που μιλάει όμως στις καρδιές μικρών και μεγάλων, προστέθηκε πρόσφατα στην παιδική βιβλιοθήκη μας. Η ανάγκη όλων των ανθρώπων, να υπάρχει κάτι ή κάποιος να μας προστατεύει, να μας προσέχει, να μας φυλάει, παρουσιάζεται σε αυτό το τόσο όμορφο παιδικό βιβλίο που με λόγια απλά και κατανοητά ακόμα και από τον πιο μικρό αναγνώστη, ηρεμεί τις καρδιές, κάνοντας ο καθένας μας να νιώθει ασφάλεια. Μια τρυφερή και καθησυχαστική ιστορία. Πρωταγωνιστές αυτής, ένα μικρό παιδί, η μαμά του, ένας καπετάνιος, μια βάρκα, ένα αστέρι… Το παιδί ταυτίζεται με τον μικρούλη του βιβλίου και γαληνεύει πριν ο ύπνος του κλείσει τα ματάκια.

5. Πίκο και Λόλα: Τα Όνειρα(Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η σειρά με τους αγαπημένους ήρωες τον Πίκο και την Λόλα, σε ένα βιβλίο κατάλληλο για αφήγηση πριν το βραδινό ύπνο. Η Λόλα έχει διάθεση για παιχνίδι αλλά ο Πίκο θέλει να κοιμηθεί! Τελικά, άρχισαν να λένε ο ένας στον άλλον τα όνειρά του, μέχρι που κοιμήθηκαν! Ρίμες που νανουρίζουν και ταξιδεύουν τα μικρούλια στον ουρανό με τα αστέρια, διαβάζεται εύκολα καθώς οι λέξεις κυλάνε πολύ γρήγορα, σαν ποίημα.

6. Κάτω από τον ίδιο ουρανό (Εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα)

Το πρώτο βιβλίο που παρουσίασα μέσα από αυτό εδώ το blog, εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα μας βραδινά βιβλία. Με σκούρες αποχρώσεις χρωμάτων να κυριαρχούν, κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και κάτω από το φεγγάρι, με όμορφη εικονογράφηση και λόγια απλά που γεμίζουν ζεστά συναισθήματα τις καρδιές μικρών και μεγάλων, το βιβλίο αυτό είμαι σίγουρη πως θα τον συντροφεύει για πολλά πολλά πολλά χρόνια.

Μην αφήσεις ούτε μια νύχτα να περάσει χωρίς να του αφηγηθείς ή να του διαβάσεις μια όμορφη ιστορία. Είναι στιγμές που ενισχύουν τους δεσμούς μητέρας και παιδιού, στιγμές που θα το σημαδέψουν και θα διαμορφώσουν την ψυχοσύνθεσή του.

Truly yours,

P.K.

1 Comments

  1. Τι βιβλία να διαλέξεις για το παιδί σου (1-3) – mama's warm nest says:

    […] Εδώ μπορείς να δεις τα δικά μας βιβλία καληνύχτας για π… […]

Leave a comment

Your email address will not be published.