Πώς καλλιεργείται η αγάπη για τα βιβλία στα μικρά παιδιά + η δική μας ιστορία αγάπης

Posted on

Εάν ακολουθείς τη σελίδα μου στο Instagram θα έχεις καταλάβει ότι μικρός μου αγαπάει πολύ τα βιβλία του δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποια από αυτά. Αυτή η σχέση όμως, είναι κάτι που δεν έγινε ξαφνικά και από τη μία μέρα στην άλλη. Το ταξίδι άρχισε πολύ καιρό πριν, Όταν ακόμα βρισκόμουν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και διάβαζα δυνατά απευθυνόμενη στην ..κοιλιά μου! Σύμφωνα με έρευνες, τα έμβρυα μας ακούνε πολύ καθαρά μέσα στη μήτρα και μάλιστα αναγνωρίζουν τη φωνή της μαμάς! Ήταν κάτι που ένιωθα ότι με δένει με το μωρό μου, ότι μοιραζόμουν κατά κάποιο τρόπο κάποιες στιγμές μαζί του, με ηρεμούσε και του το μετέδιδα. Έτσι, μια σχέση αγάπης είχε ήδη αρχίσει από την κοιλιά…

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η παιδική βιβλιοθήκη εμπλουτιζόταν πριν ακόμα γεννηθεί ο Γιώργος, με βιβλιαράκια μικρά πάνινα και με σκληρές σελίδες με σύντομες ιστορίες. Όταν γεννήθηκε, και ήδη από τους πρώτους μήνες, την ανάγνωση την συμπλήρωσε η εικόνα! Έδειχνα παράλληλα τις διάφορες εικόνες και του περιέγραφα τι βλέπουμε. Σιγά σιγά, το ενδιαφέρον του αυξήθηκε, στην αρχή συγκεντρωνόταν στις εικόνες και έπειτα πέρασε και στο ξεφύλλισμα τους. Ήταν τόσο περίεργο αλλά και ευχάριστο για μένα να βρίσκει παρηγοριά στις εικόνες τους. Ένα βιβλίο θυμάμαι, μεγάλων διαστάσεων με τον Πίγκου, βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο ράφι. Κάθε φορά που είχε έντονη ανησυχία, τον πήγαινα να τα δεί και μόλις έβλεπε τον Πιγκουίνο, του περνούσαν όλα, γελούσε χαρούμενος! Σήμερα, είναι ένα από τα αγαπημένα του που ξεφυλλίζει μόνος του σε καθημερινή βάση. Βλέπεις, ότι η αγάπη αυτή, είναι κάτι που χτίστηκε εκ μέρους μου προτού τον πάρω στην αγκαλιά μου.

Τι διαβάζω όμως στον μικρό μου σήμερα, που είναι 17 μηνών;
Επιλέγω βιβλία που καταρχήν είναι όμορφα οπτικά, ώστε να του κινούν το ενδιαφέρον. Ζωηρή, ενδιαφέρουσα και καλόγουστη εικονογράφηση είναι κάτι που επιζητώ σαν μαμά γιατί εκτός από όλα τα άλλα που προσφέρει ένα βιβλίο, είναι ένα μέσο που καλλιεργεί την αισθητική τους.
Φροντίζω το κείμενο να είναι σύντομο.
Βιβλία με κινούμενα μέρη και παραθυράκια κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και τον συντροφεύουν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή στο καρεκλάκι του φαγητού μέχρι να ετοιμάσω το φαγητό του. Επιπλέον αυτά τα βιβλία είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος και χωράνε στην τσάντα του.

Πότε και πώς διαβάζω στον μικρό μου;
Συνήθως το πρωί κατεβάζει ο ίδιος μερικά βιβλία από το ράφι του και τα διαβάζουμε στο κρεβατάκι-σπιτάκι του. Θα έλεγα ότι όσο είμαστε μέσα στο σπίτι προτιμάει να ξεφυλλίζει βιβλία και να παρατηρεί τις εικόνες παρά να παίζει, έτσι αν μας ψάξεις θα μας βρεις κάτω από ένα βουνό βιβλία στο δωμάτιο του! Πριν πάμε για ύπνο, του ζητάω να διαλέξει ένα βιβλίο για καληνύχτα. Έχει διάφορα αγαπημένα, αλλά κάθε τόσο κολλάει με κάποιο συγκεκριμένο. Αυτό το διάστημα ξυπνάμε και κοιμόμαστε με το Μικρό Βελανίδι από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρη Πυραμίδα που σου παρουσίασα στο προηγούμενο ποστ. Στην ηλικία αυτή, έχει αρχίσει να αγαπάει πολύ τα βιβλία με ζωάκια δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα σκιουράκια.

Όταν ξεκινώ να του διαβάσω μια ιστορία, τον αφήνω να γυρίζει ο ίδιος τις σελίδες.
Περιγράφω τι βλέπουμε, πολλές φορές μετράω πχ τα σκιουράκια και μετά τα δάχτυλα του – το βρίσκει αστείο!
Τον παρακινώ να βρει διάφορα στοιχεία μέσα στις σελίδες, κάτι πιο μικρό όπως μια πεταλούδα ή μια μέλισσα, με τον τρόπο αυτό εξασκείται η παρατηρητικότητα του.
Δεν είναι απαραίτητο να διαβάζεις ότι γράφει! Ούτε να διαβάζεις μόνο ότι γράφει! Χρησιμοποίησε λέξεις δικές σου πιο απλές, κατανοητές από το παιδί.
Βάζω χρώμα στη φωνή μου, δεν έχει ενδιαφέρον ένας μονότονος μονόλογος.
Αλλάζω φωνή όταν αλλάζουν οι χαρακτήρες.
Γίνομαι σε σημαντικό βαθμό θεατρική.
Του εξηγώ με πολύ απλά λόγια, τα συναισθήματα που βιώνει ο χαρακτήρας.
Εαν κάποιοι αγκαλιάζονται, τον αγκαλιάζω.
Με λίγα λόγια, ζούμε το βιβλίο!

Ένα βιβλίο, είναι πολλά περισσότερα από μία ιστορία. Είναι ένας θησαυρός που αποτελείται από εικόνες, λέξεις, πλάσματα και συναισθήματα. Έχει μια ιστορία γραμμένη στις σελίδες του, και άλλες πολλές κρυμμένες που αν εσύ η ίδια θρέφεις αγάπη γι’ αυτό με λίγη φαντασία μπορείς να μετατρέψεις το διάβασμα σε ψυχαγωγία!

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνω το εξής. Ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα βιβλία στο χώρο, προδιαθέτουν ή όχι ένα μικρό παιδί να τα εξερευνήσει, να τα ανοίξει, να ασχοληθεί μαζί τους. Βλέποντας μόνο ράχες βιβλίων και όχι τα εξώφυλλα στο ράφι μιας βιβλιοθήκης που επιπλέον δεν φτάνει, δεν εξάπτεται καμία φαντασία. Αντιθέτως, ένα χαμηλό ραφάκι ή ακόμα και ένα καλαθάκι με λίγα βιβλία που εναλλάσσονται συχνά και ανάλογα με την εποχή, έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένα με ότι ζούμε στο φυσικό μας περιβάλλον (φθινόπωρο, χειμώνας κτλ) είναι εύκολα προσβάσιμο και τα λιλιπούτεια χεράκια θα δεις ότι θα αρχίσουν να ψάχνουν μέσα στις σελίδες τους. Ένα ζεστό και μαλακό χαλάκι, ένα μαξιλαράκι εκεί δίπλα στο ραφάκι είναι και αυτά απαραίτητα για να έχει κάπου να καθίσει να το δει με την άνεσή του. Εμείς έχουμε τοποθετήσει ράφια για κορνίζες στον τοίχο, φτιάχνοντας έτσι τη δική μας Montessori βιβλιοθηκη. Επίσης προσπαθούμε να εμφυσήσουμε το σεβασμό προς τα βιβλία, δείχνοντας πώς να γυρίζει τις σελίδες χωρίς να τις τσαλακώνει ή να τις σκίζει.

Και στην τελική, γιατί διαβάζω στο μικρό παιδί μου;
Γιατί έτσι τον βοηθάω στη γλωσσική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξή του, γιατί ο δεσμός μας ενισχύεται έτσι καθημερινά αφού μοιραζόμαστε στιγμές μεταξύ μας, γιατί έτσι εξοικειώνεται με το βιβλίο και το διάβασμα.

Εάν έχεις μεγαλύτερο παιδάκι που δεν δείχνει ενδιαφέρον ενώ έχεις προσπαθήσει πολλάκις γι’ αυτό και ενώ του παρέχεις τα ανωτέρω ερεθίσματα, τρόποι που ενισχύουν τη φιλαναγνωσία είναι οι επισκέψεις σε μουσεία, σε δάση και βοτανικούς κήπους. Είναι τρόποι που δίνουν κίνητρο στο παιδί να ψάξει περισσότερο γι’ αυτό που του κίνησε την περιέργεια, και που αλλού θα το βρει αυτό που ψάχνει αν όχι στα βιβλία; Έπειτα μπορείτε να επισκεφτείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου σας ή ένα βιβλιοπωλείο ώστε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα.

Εύχομαι να σε βοήθησα. Αυτός είναι ο τρόπος που διαβάζουμε και τώρα τον ξέρεις κι εσύ! Όλα αυτά βοηθάνε, αλλά η θέλησή σου, είναι το πραγματικό κλειδί.

Truly yours,
P.K.

1 Comments

  1. Διαμάντω Κ says:

    Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και εμείς με την μεγάλη μου κόρη..
    Της διάβαζα από την κοιλιά ένα βιβλίο “Μικρές ιστορίες για καληνύχτα”, κάθε βράδυ. Μου είχε πει ο γιατρός μου ότι θα είναι εξοικειωμένη αργότερα στο διάβασμα. Δεν ξέρω αν πραγματικά ευθύνεται αυτό, άλλα μέρα παρά μέρα κάνουμε μαραθώνιους διαβάσματος και καθημερινά ασχολούμαστε με βιβλία δραστηριοτήτων!
    Να χαίρεσαι το παιδάκι σου και να είσαι σίγουρη πως όλα αυτά θα αποδώσουν!

Leave a comment

Your email address will not be published.