Νέο βιβλίο των εκδόσεων Βιβλιοσκόπιο

Posted on

Ένας αγαπημένος εκδοτικός οίκος μου έκανε την τιμή να μου στείλει ένα παιδικό βιβλίο πρωτού ακόμη κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία της χώρας. Τι πρωτόγνωρη αίσθηση να κρατάς στα χέρια σου κάτι τόσο μοναδικό και πόση χαρά μπορεί να κρύβει μέσα της αυτή η αίσθηση;!

Αυτές τις μέρες λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το πολύ φωτεινό και με ζωηρή εικονογράφηση, βιβλίο “Κύριλλος-ταξιδεύοντας για ένα χαμόγελο” (του Tim Hopgood που τον συναντήσαμε πριν λίγο καιρό στα βιβλία Καληνύχτας για ηλικίες 1-3 και στο βιβλίο “Μα τι υπέροχος κόσμος” -μπορείς να το θυμηθείς εδώ), ξανά και ξανά, να το αγαπήσουμε και να σου το παρουσιάσουμε!

Ο Κύριλλος για μένα, είναι ένα κυριολεκτικό αλλά και αλληγορικό παραμύθι που μας μιλάει για την αποδοχή από τους γύρω μας. Πρόκειται για ένα σύννεφο, που οι άνθρωποι δεν το θέλουν γιατί τους χαλάει τη μέρα και τη διασκέδαση τους, τους προκαλεί αναστάτωση και πανικό όταν περπατούν στο δρόμο, όταν απολαμβάνουν τη φύση στο λόφο, όταν πάνε εκδρομή. Έτσι λοιπόν αφήνεται στον άνεμο μέχρι να βρει κάποιον που θα τον κάνει χαρούμενο η παρουσία του. Τι λες; Πιστεύεις θα βρήκε το χαμόγελο που τόσο αναζητούσε; Μα φυσικά! Κάπου αλλού, σε μια άλλη χώρα, σε έναν άλλον τόπο, η παρουσία του μόνο χαρά και ευτυχία προκαλεί! Σε έναν τόπο που καίγεται από τον ήλιο, ζώα, άνθρωποι και δέντρα παρακαλάνε για μια σταγόνα βροχής! Επιτέλους.. Ο Κύριλλος κοιτάζει τώρα στη γη και βλέπει μόνο χαμόγελα!

Όπως ο Κύριλλος, έτσι και ο άνθρωπος, είναι αποδεκτός από κάποιους ενώ από κάποιους άλλους όχι. Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι δεν υπάρχει νόημα να μεταπείσουμε όσους δεν μας αποδέχονται γι’ αυτό που είμαστε – φυσικά ούτε και να αλλάξουμε-, αλλά να κοιτάξουμε και να στραφούμε αλλού, εκεί που μας εκτιμάνε, που μας αποδέχονται που περιμένουν με λαχτάρα την παρέα μας.

Ο συγγραφέας δίνει ακόμη μια διάσταση στην τελευταία σελίδα του βιβλίου: “Όλοι μας, ανεξάρτητα από την καταγωγή μας, χρειαζόμαστε έναν τόπο που να μπορούμε να τον ονομάσουμε “σπίτι” μας. Κι αυτή η αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου μας βοηθάει να διαπρέψουμε.”

Ανεξάρτητα λοιπόν από τον καιρό, ας χαρούμε τη ζωή που μας δίνεται απλόχερα κάθε μέρα!

Το βιβλίο, θα το βρεις εδώ.

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.