Μηλόπιτα εύκολη χωρίς αυγά

Posted on

Ψάχνοντας συνταγή για κάτι να μοσχολοβάει φθινόπωρο από τη μία και να ταιριάζει ιδανικά με γαλλικό αρωματικό καφέ από την άλλη, σκόνταψα σε μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μηλόπιτα νηστίσιμη, εύκολη και γρήγορη. Ήταν ακριβώς ότι έψαχνα, μια ζύμη εύκολη που ανακατεύεται με κουτάλι, υλικά που είχα στα ντουλάπια της κουζίνας μου και ένας νόστιμος τρόπος να εκμεταλλευτώ τα κόκκινα μήλα της φρουτιέρας μου.

Και, όχι πες, τι σου πρωτοέρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη μηλόπιτα; Σίγουρα φθινοπωρινό απόγευμα με καλή παρέα, με φίλους ή ένα καλό βιβλίο να σε συντροφεύει ή ακόμα και μόνος σου στην τελική, να κοιτάζεις το λίκνισμα των δέντρων στον αέρα και τα ξερά κιτρινιασμένα φύλλα να χορεύουν έξω από το παραθύρι σου. Νομίζω σε έβαλα στο mood.

Πριν δούμε την συνταγή, να σου πω πως η μηλόπιτα έχει καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία, με αναφορές σε αυτήν στο “The Forme of Cury” του 1930 και με ονομασία “Tartys in Applis”, τάρτα μήλου δηλαδή, μόνο που τότε δεν τρωγόταν η ζύμη-θήκη της γέμισης και δεν περιείχε ζάχαρη.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα και οι ποσότητες που έβαλα, διαφέρουν από την αρχική δοθείσα από τον Άκη, την έφερα δηλαδή πιο κοντά στις δικές μας προτιμήσεις.

Υλικά

για τη ζύμη θα χρειαστείς:

200γρ καλαμποκέλαιο

ξύσμα και χυμό από δύο πορτοκάλια

150γρ ζάχαρη

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ κανέλα

για τη γέμιση θα χρειαστείς:

5 κόκκινα μήλα

1 κ.σ χυμό λεμόνι

100γρ ζάχαρη

50γρ ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους

1 κ.γ κανέλα

1 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη

1 κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση:

Βάζεις σε ένα μπολ με την σειρά που αναγράφονται τα υλικά, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα, τον χυμό και τη ζάχαρη. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα προσθέτεις το αλεύρι και την κανέλα και ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφού πλύνεις και ξεφλουδίσεις τα μήλα, τα τρίβεις στο ρεντέ πάνω σε μία πετσέτα και στύβεις ελαφρά με την βοήθεια της πετσέτας να φύγουν τα πολλά υγρά. Μεταφέρεις τα τριμμένα μήλα σε μπολ και προσθέτεις τον χυμό λεμονιού, προκειμένου να μην μαυρίσουν.

Έπειτα, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα και τη βανίλια και τα ανακατεύεις.

Συναρμολόγηση:

Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 170ο C στον αέρα.

Βουτυρώνεις μια φόρμα με αποσπώμενη βάση, και με ένα κουτάλι βάζεις τη μισή ζύμη στον πάτο της φόρμας, κουταλιά-κουταλιά.

Κατόπιν, προσθέτεις το μείγμα μήλου και απλώνεις με ένα κουτάλι να πάει ομοιόμορφα και να καλύψει την στρώση της ζύμης.

Έπειτα, τοποθετείς την υπόλοιπη ζύμη από πάνω, με τον ίδιο τρόπο, σε κομμάτια. Έπαιρνα λίγη ποσότητας ζύμης στα χέρια μου και την έτριβα ώστε να δώσει αυτό το ωραίο αποτέλεσμα κατά το φούρνισμα.

Ψήνεις για 40 με 50΄ της ώρας, και αφού την βγάλεις από το φούρνο άφησε την να σταθεί και να κρυώσει για ένα μισάωρο.

Αφαιρείς από τη φόρμα και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη!

Κάνε και έναν καφέ, και απόλαυσε την!

Processed with VSCO with a4 preset

 

Καλή όρεξη!

 

4 Comments

  1. cherrymommyblog says:

    Υπέροχη συνταγή!! Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!Τα φιλιά μου

    1. mamaswarmnest says:

      Πολύ πετυχημένη συνταγή Ευαγγελία, να την δοκιμάσεις οπωσδήποτε, θα ξετρελαθούν!

  2. Maria from Stunning Mommying says:

    Κι εγώ έχω συνυφασμένη στο μυαλό μου τη μηλόπιτα με το φθινόπωρο. Νομίζω η μυρωδιά της ντύνει με μοναδικό τρόπο τις εικόνες που περιέγραψες & να ξέρεις, ναι, μας έβαλες όντως και με επιτυχία στο mood που ήθελες! 🍁

    1. mamaswarmnest says:

      Μα δεν είναι η πλεόν κατάλληλη πίτα για την εποχή;

Leave a comment

Your email address will not be published.