Η βιβλιοθήκη μας φόρεσε τα γιορτινά της! 6 χριστουγεννιάτικα βιβλία + 1

Posted on

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, τα αναγνώσματά μας έχουν κάτι από χρυσόσκονη, από λάμψη, από μαγεία.. Η βιβλιοθήκη μας απαρτίζεται αυτό το διάστημα από βιβλία γιορτινά και με μεγάλη μου χαρά σου παρουσιάζω τι διαβάζουμε αυτό τον καιρό!

  1. Ο Αρκούδος και το Πιάνο (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη)

Η ιστορία του Αρκούδου δεν είναι Χριστουγεννιάτικη, έχει όμως μπόλικη λάμψη και αγάπη όπως αυτή που βρίσκεις  στα χριστουγεννιάτικα βιβλία. Ο David Litchfield, δημιούργησε ένα βιβλίο όπου η αληθινή φιλία δεν επηρεάζεται ούτε αλλοιώνεται από δόξα και χιλιομετρική απόσταση. Όπου ο αληθινός φίλος είναι εκεί, δίπλα σου να στηρίζει τα όνειρά σου και να σε εμψυχώνει. 

Όταν το μικρό αρκουδάκι βρίσκει παρατημένο στη μέση του δάσους ένα πιάνο, μαγεύεται από τη μουσική που παράγει. Με το πέρασμα των χρόνων, το αρκουδάκι έγινε Αρκούδος και αποδείχθηκε μεγάλο ταλέντο στο πιάνο! Βρήκε όμως την ευκαιρία να πάει στη Μεγάλη Πόλη και να ακολουθήσει το όνειρό του, παίζοντας σε συναυλίες και κονσέρτα. Παρά τη δόξα και τη μεγάλη του φήμη, ένιωθε κενή την καρδιά του γιατί του έλειπε κάτι πολύ σπουδαίο… Οι φίλοι του και το δάσος. Έτσι, αποφάσισε να γυρίσει πίσω να τους βρει και να τους διηγηθεί όλα όσα ζει στη Μεγάλη Πόλη! Οι φίλοι του, πιστοί και μεγάλοι θαυμαστές του, του δίνουν απλόχερα την αγάπη που έτρεφαν γι’ αυτόν όλο αυτό το διάστημα που ήταν μακριά τους!

Το βιβλίο έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο στα Waterstones Children’s Book Prize 2016 και όχι άδικα. Ανοίγοντάς το, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στη μέση του δάσους που είναι λουσμένο με φως μια φθινοπωρινή μέρα που το φως του ήλιου είναι ζεστό και χρυσό! Νιώθεις τους προβολείς του θεάτρου να χτυπάνε το πρόσωπό σου, αλλά το πιο σημαντικό…νιώθεις τη ζεστασιά στην καρδιά σου. Επιπλέον, συστήνει το πιάνο και τη μαγική μουσική του στους μικρούς φιλόμουσους αναγνώστες.

extra bonus: στον ιστότοπο των εκδόσεων θα βρεις παιδαγωγικό υλικό που συνοδεύει το βιβλίο.

Απευθύνεται σε ηλικίες 5+ και το βρίσκεις εδώ.

2.  Η Ορχήστρα διηγείται: ο Καρυοθραύστης (εκδόσεις Πατάκη)

Η ιστορία του Καρυοθραύστη είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας. Ακόμα και να μην τον έχεις διαβάσει ποτέ σου, είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει τη μουσική του Τσαϊκόφσκι! Αυτό το βιβλίο τα συνδυάζει και τα δύο, κείμενο και μουσική δύο σε ένα! 

Η Κλάρα, παίρνει ένα πολύ ξεχωριστό δώρο από το θείο της που Παραμονή Χριστουγέννων ζωντανεύει μαζί με άλλα παιχνίδια και ποντίκια. Όλα μαζί επιδίδονται σε μια μάχη δίχως προηγούμενο και με τη βοήθεια της Κλάρα, ο Βασιλιάς Ποντικός σωριάζεται χάμω. Ο Καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε πρίγκηπα και παίρνει το νεαρό κορίτσι μαζί του στη Χώρα των Ζαχαρωτών όπου η Κλάρα μαγεύεται με τους χορούς, τις μουσικές και το πλήθος των γλυκών. 

Ένα κλασικό μουσικό παραμύθι ντυμένο με τα πιο γιορτινά του, σε ένα μεγάλου μεγέθους βιβλίο! Στο τέλος του βιβλίου, ο μικρός αναγνώστης μπορεί να ακούσει όλα τα αποσπάσματα από τις πράξεις του μπαλέτου ξανά, με πολλές πληροφορίες για την κάθε πράξη αλλά και για τα μουσικά όργανα που συμμετέχουν κάθε φορά. Πρόκειται για μια υπέροχη επιλογή εάν μελετάτε με το μικρούλη σου αυτό το διάστημα μουσικούς συνθέτες και μουσικά όργανα.

Η εικονογράφηση της Τζέσικα Κόρτνι – Τικλ είναι ονειρεμένη και χριστουγεννιάτικη με ένα εντυπωσιακό κόκκινο εξώφυλλο γεμάτο γλυκά, στολίδια, δώρα και χρυσές λεπτομέρειες! Ένα βιβλίο που εντυπωσιάζει και μόνο από το εξώφυλλο του!

Απευθύνεται σε ηλικίες 3+  και μπορείς να το βρεις εδώ

Επιπλέον, από την ίδια σειρά κυκλοφορεί και το “Η Ορχήστρα Διηγείται Τέσσερις Εποχές σε μία μέρα” με τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι.

3. Μια Ζαχαρένια Συνταγή (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

Όταν οι άνθρωποι στη γη χάνουν τη χαρά τους, ο Ρένος ο Ζαχαρένιος ετοιμάζει μια συνταγή για κουραμπιέδες με συστατικά που μαλακώνουν και ζεσταίνουν τις καρδιές: το γέλιο, την ευτυχία, τα όνειρα, την υγεία, την τύχη και την αγάπη. 

Με βοηθό τον Άνεμο και μια υπερσύγχρονη αντλία νερού από το εργαστήριο Εφευρέσεων του Ουρανού, τα μαγικά γλυκάκια πασπαλίστηκαν με μπόλικη ζάχαρη χάχανη και προσφέρθηκαν στους ανθρώπους από τον ουρανό, που έπεφταν σαν χιόνι σε κάθε τόπο μακρινό ή κοντινό, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη!

Και τότε, όλα ως δια μαγείας άλλαξαν. Ο φόβος και η λύπη σκόρπισαν, αντικαταστήθηκαν από χαρά και ευτυχία! Η αγάπη είχε ήδη απλωθεί στη γη..

Μια ιστορία αγάπης και αλληλεγγύης, από τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου σε εικονογράφηση της Σάντρα Ελευθερίου.

Απευθύνεται σε ηλικίες 4+ και μπορείς να το βρεις εδώ.

extra bonus: το παραμύθι μπορείς να το ακούσεις με QR CODE αλλά και να δεις τον Ρένο να ζωντανεύει στο τάμπλετ ή στο κινητό με επαυξημένη πραγματικότητα.

4. Ο Νάνος και η Αλεπού (εκδόσεις Μάρτης)

Αυτό το βιβλίο το περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία να έρθει στα χέρια μου. Μαγεύτηκα από το εξώφυλλό του, από τα χρυσά αστεράκια και τη γλυκιά μορφή του νάνου. Και δικαιώθηκα! Μια σπουδαία συγγραφέας και μια κορυφαία εικονογράφος, μια ιστορία που κρύβει μέσα της όλα αυτά τα ωραία μηνύματα που πλημμυρίζουν τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, την αγάπη και την αφοσίωση, την ειρήνη και την προσφορά.  

Μέσα στο χιονισμένο δάσος και κάτω από τον έναστρο ουρανό, η Μίκελ η αλεπού, πεινάει. Ξεκινάει τη νυχτερινή της επιδρομή στο κοτέτσι του αγροκτήματος που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το δάσος, σίγουρη ότι δεν την βλέπει κανένας αφού είναι Χριστούγεννα και όλοι γιορτάζουν μέσα στο σπίτι! Ακόμα και τα παιδιά που είναι από τη φύση τους περίεργα και θα μπορούσαν να παρακολουθούν τι συμβαίνει έξω από το παράθυρο, εκείνο το βράδυ έπαιζαν και χαίρονταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Υπάρχει όμως κάτι που η Μίκελ δεν ξέρει. Δεν ξέρει ότι υπάρχει ένας νάνος-άγρυπνος φύλακας του σπιτιού  που φροντίζει  και εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ήμερων και άγριων πλασμάτων. Αυτός ο νάνος, θα μαγέψει την καρδιά σου, με την καλοσύνη του και τη ζεστή του καρδιά! Κάτι μου λέει ότι θα είναι από τα βιβλία που θα σου ζητάει το μικρούλι σου να του διαβάζεις κάθε βράδυ. 

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας του βιβλίου Astrid Lindgren, γνωστή παιδική συγγραφέας κυρίως για τη Πίπη Φακιδομύτη, έγραψε το βιβλίο αυτό το 1965 και εικονογραφήθηκε από την Eva Eriksson το 2017 ενώ είναι βασισμένο σε ένα ποίημα του Karl-Erik Forsslund.

Το όνομα της, ίσως το έχεις ακούσει και από αλλού, μιας και έχει δοθεί σε ονομασία σουηδικού Βραβείου που θεσπίστηκε το 2002 και απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ακόμα και σε ανθρώπους που προωθούν το διάβασμα και έχουν αυτό το κάτι από το πνεύμα της σπουδαίας συγγραφέως. 

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μπορείς να το βρεις εδώ.

5. Οι Βοηθοί του Άι-Βασίλη (Εκδόσεις Πατάκης)

Αν το μικρό σου είναι περίεργο και κάνει συνέχεια ερωτήσεις γύρω από τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά του, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς!

Πώς τα ξωτικά έγιναν οι μικροί και πολύτιμοι βοηθοί του αγαπημένου Άγιου των παιδιών; Η ιστορία μας πηγαίνει πολλά χρόνια πριν… όταν ακόμα ο Άγιος Βασίλης προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των παιδιών μοναχός του με τη γυναίκα του και όταν τα μικρά ξωτικά της μεγαλύτερης φυλής παραμυθάδων, Ούζι Τόλκι στέρεψαν από φαντασία. Επισκέφθηκαν λοιπόν τον Άγιο προκειμένου να τους δωρίσει “φαντασία”, και εκείνος γελαστός και στρουμπουλός τους υποσχέθηκε να τους κάνει να ζήσουν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα που θα έχουν τόσες ιστορίες να διηγηθούν! Εκείνο που θα έπρεπε να έκαναν ήταν να έμεναν μαζί του και να τον βοηθούσαν με τα δώρα των παιδιών! Πέρασαν τόσο όμορφα εκείνες τις μέρες όλοι μαζί, τόσο που ο Άγιος Βασίλης τους ζήτησε να μένουν κοντά του κάθε Χριστούγεννα!

Ένα βιβλίο της Ιωάννας Ντακόλια σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά, της οποίας έργα έχουν βραβευθεί αλλά και ήταν υποψήφια σε πολλούς διαγωνισμούς, ένας εκ των οποίων το προαναφερόμενο Βραβείο Astrid Lindgren!

Ένα πολύ γλυκό παραμύθι σε ένα πολύ όμορφο τοπίο.

Απευθύνεται σε ηλικίες 4+ και μπορείς να το βρεις εδώ.

6. Τα ωραιότερα μυστικά των Χριστουγέννων (εκδόσεις Ψυχογιός)

Αν το μικρούλι σου συνεχίσει να έχει απορίες σχετικά με τα ξωτικά του Άι-Βασίλη… σε αυτό το βιβλίο θα του αποκαλυφθούν τα πάντα σε σχέση με τη ζωή τους στο Βόρειο Πόλο.

Ο Βαρνάβας Βαρβακίπικ, το αρχιξωτικό του Άι-Βασίλη, μας συστήνει τα πράγματα ως έχουν. Μαζί του, ο μικρός αναγνώστης θα αποκαλύψει το γενεαλογικό δέντρο του Άγιου, θα μάθει που πηγαίνει το γράμμα του όταν φτάνει, για το εργαστήρι κατασκευής παιχνιδιών, για την ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τόσα άλλα! Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς γλυκά, δεν νοούνται, στο βιβλίο θα βρείτε και τη συνταγή για μπισκότα με λευκή σοκολάτα της γυναίκας του Άι- Βασίλη! 

Πρόκειται για ένα πολύ ..χορταστικό βιβλίο, που μπορείτε να το διαβάζετε τμηματικά κάθε βράδυ μέχρι τα Χριστούγεννα! Για την εικονογράφηση το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη! Γιορτινή, πολύχρωμη, σε ωραία σκληρά φύλλα.

Απευθύνεται σε ηλικίες 5+ και μπορείς να το βρεις εδώ.

7. Ιστορίες και κάλαντα για χαρούμενες γιορτές (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συλλογή αγαπημένων χριστουγεννιάτικων ιστοριών και τραγουδιών!

Στις σελίδες του θα βρεις την Ιστορία της γέννησης του Χριστού με πολύ όμορφα λόγια και πολύ όμορφες εικόνες, τον Καρυοθραύστη, τη Βασίλισσα του Χιονιού και μια ιστορία για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Από τραγούδια και κάλαντα, η Άγια Νύχτα, το Έλατο, ο μικρός τυμπανιστής, τα λευκά Χριστούγεννα, τα Τρίγωνα Κάλαντα, το Πάει ο παλιός ο χρόνος και τα Χριστούγεννα Πρωτούγεννα, ολοκληρώνουν το βιβλίο αυτό.

Μια διαχρονική επιλογή βιβλίου αυτή η συλλογή, που δεν πρέπει να λείπει από τις παιδικές βιβλιοθήκες!

Απευθύνεται σε ηλικίες 3+ και το βρίσκεις εδώ.

Αυτά τα βιβλία διαβάζουμε αυτές τις μέρες, μας έχουν βάλει στο κλίμα των γιορτών και έχω την εντύπωση ότι κάποια από αυτά θα συνεχίσουμε να τα διαβάζουμε και μετά τα Χριστούγεννα!

Και αν αναρωτιέσαι τι δώρο να πάρεις στα παιδιά σου, ανίψια σου, βαφτιστήρια σου… ένα βιβλίο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή!

Truly yours, 

P.K.

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.